Design a site like this with WordPress.com
Get started

Tijdscapsule: de klas van vroeger (Dilbeek)

Programma

Ontdek de klas van vroeger

Wist je dat vroeger in de klas een gietijzeren kachel stond waarop kinderen hun koffie verwarmden? Of dat er schoolplaten aan de muur hingen? Je hoeft niet naar Bokrijk te gaan om de sfeer van een oud klaslokaal op te snuiven: speciaal voor Erfgoeddag werd een klaslokaal van vroeger gereconstrueerd. Nostalgie voor de een, een ontdekkingstocht voor de ander!

Met dank aan vzw De School van Toen (Klein Raamhof 8, 9000 Gent) en verschillende inwoners van de gemeente Dilbeek voor het in bruikleen geven van schoolmaterialen. 

Herbeleef een lesuur 

Wist je dat vroeger de meisjes leerden breien en naaien op school en handwerkjes maakten zoals pannenlapjes? En dat schoonschrift heel belangrijk was? Herbeleef een lesuur in een workshop van ± 15 minuten waarin je de hele dag door kan instappen.

Met dank aan de vrijwilligers die zich inzetten voor de organisatie van deze lesuren.

Kom luisteren naar ‘ervaringsdeskundigen’ 

Wist je dat er vroeger meisjesscholen en jongensscholen waren? Jongens en meisjes zaten dus niet samen in de klas. En dat de leerlingen klompen droegen? Enkele Dilbekenaren vertellen over hun schooltijd. Ga zitten en geniet van hun leukste anekdotes.

Met dank aan Marcel Leuwers, Jaco Vankelecom, Yvonne De Troyer, Maryanne Sterckx, Edgard Van Droogenbroeck en Celestine Van Der Voorde.

Bezoek de tentoonstelling

Dit jaar volgden de leerlingen van het 2de leerjaar van ’t Keperke en de leerlingen van het 4de leerjaar van De Kriebel een voortraject over Erfgoeddag. De tweedejaars leerden over spelletjes van vroeger, de vierdejaars kregen les over taal en schrift. Niet alleen de verschillen tussen vroeger en nu, ook de culturele verschillen kwamen aan bod.  De leerlingen maakten hier prachtige creaties over die te zien zijn op Erfgoeddag!

De creaties worden omkaderd met een tentoonstelling over het schoolverleden in Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle die respectievelijk Heemkring Bodeghave en De Kriebel enkele jaren geleden uitwerkten.

Met dank aan het schoolbestuur, de leerkrachten en de leerlingen van ’t Keperke en De Kriebel, en Heemkring Bodeghave. 

Doe je mee?! Er valt heel wat te winnen op Erfgoeddag! 

Win een zakje knikkers! (-18 jaar)

Aan de ingang van het schoolgebouw krijg je een stempelkaart. Twee stempels geven recht op een zakje knikkers*. Je kan een stempel verdienen door:

  • een lesuur mee te volgen en een stempel te vragen aan de begeleider
  • de ‘prefect’ met de ‘cache-poussière’ te zoeken

Geef je stempelkaartje aan de prefect en krijg een zakje knikkers! 

*zolang de voorraad strekt. Met dank aan Zender voor het aanbieden van de knikkers.

Je leukste schoolverhaal in het informatieblad van Dilbeek!

Heb je vroeger in Dilbeek op school gezeten? Ken je nog enkele leuke schoolverhalen? Wij horen ze graag! De leukste verhalen worden gepubliceerd in het magazine Dilbeek Info. 

Aan de ingang van het schoolgebouw kan je een blad uit een schriftje meenemen. Noteer hierop: (1) je naam; (2) de school in Dilbeek waar je les liep; (3) het jaar of een indicatie van de schoolperiode (vb. jaren ’60) en (4) uiteraard je verhaal zelf! Steek het blad in de brievenbus aan de uitgang van het schoolgebouw. 

Praktische info

  • Datum: 24/04/2022 van 10 tot 18 u.
  • Locatie: Gemeenteplein 2, 1702 Groot-Bijgaarden (schoolgebouw achter het Pampoelhuis)
  • Prijs: Gratis

Bereikbaarheid

  • Parking: je kan gratis parkeren op het Gemeenteplein van Groot-Bijgaarden
  • Openbaar vervoer: de Lijnbussen 136, 355, 571, 572, 810 stoppen vlakbij het evenement (1’ stappen), ook het station van Groot-Bijgaarden ligt op wandelafstand (10’).
  • Met de fiets: er is een fietsparking vlakbij het evenement

Meer info? www.westrand.be/erfgoeddag

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: