Design a site like this with WordPress.com
Get started

Beestig Boeiend Roosdaal

Ook in 2023 wordt in Roosdaal een uitgebreid programma op touw gezet in het kader van de Erfgoeddag. Zoals het thema al laat vermoeden: het wordt ‘beestig boeiend’.

Op 23 april beginnen we er al aan om 10 uur. Timon Boumon, gedreven medewerker van Natuurpunt, verwacht geïnteresseerde wandelaars om 10 uur aan GC Het Koetshuis vaar een wandeling van twee uur in het nabijgelegen Grooten Bosch. Timon kan begeesterend vertellen over de fauna in dit wilde stukje natuur en hij weet ook verrassende erfgoedverbanden te leggen tussen de beestjes en de omgeving.

Tussen 14 en 18 uur zorgt Erfgoed Rausa voor een geanimeerde namiddag. Plaats van afspraak is opnieuw GC Het Koetshuis. De bezoekers ontvangen een brochure waarin een taxidermist aan het woord komt, Timon Boumon zal hierin ook zijn zegje doen, er zit een reflectie in over duiven- en vinkensport naast dialectbenamingen en uitdrukkingen over dieren en beestige anekdotes uit de boerenstiel. Zelfs enkele heiligen komen met hun beestje goeiedag zeggen.

In de erfgoedkelder is er doorlopend een tentoonstelling gebouwd rond de onderwerpen die in de brochure worden behandeld. Fotografenvereniging Roosdaal hangt ook een aantal adembenemend mooie foto’s aan de wand!

Om 15 uur kun je in de Polyvalente zaal terecht voor een causerie over ‘Hondenmolens’ door Jan Delcour met de prachtige projectie over dit merkwaardig stukje erfgoed.

Om 16:30 uur trommelen we onze beste vertellers op om plezante verhalen te vertellen met dieren in de hoofdrol. Traditiegetrouw is er ook een muzikaal luik met oude liederen over beestjes. Hiervoor mogen wij beroep doen op het Fusakoor. Wie hen bezig hoorde op de Open Monumentendag weet dat zangkwaliteit gegarandeerd is!

Al even gebruikelijk is er een activiteit voor het jonge volkje: om 14 uur en om 16 uur mogen de kinderen zich rond een minipoppentheater komen scharen om te luisteren naar een echt Pajots sprookje. Met beestjes in een hoofdrol. Dit origineel stukje verteltheater is gemaakt voor kinderen tussen 4 en 8 jaar, maar (groot)ouders zullen er zeker ook kunnen van genieten.

Alle activiteiten zijn gratis.

Het Fusa-koor zingt beestig plezante liedjes / Jan Delcour brengt het verrassende verhaal van de hondenmolens zoals deze van Sint-Gertrudis-Pede / Timon Boumon vertelt over de beestjes in de Grootenbosch.

De Roosdaalse erfgoeddag is een initiatief van Cultuurraad Roosdaal en Erfgoed Rausa, met de medewerking van Natuurpunt Roosdaal, de Fotografenvereniging Roosdaals.

Advertisement
%d bloggers like this: